Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čeřínek 2005


O víkendu 12. a 13. března se konalo jako každoročně zimní výcvikové soustředění. V sobotu ráno se naše Záchranná brigáda kraje Vysočina sjela poblíž Čeřínku u Jihlavy. Počasí nám přálo už od začátku - po týdnu sněžení vyšel na náš předem naplánovaný víkend déšť, který na delší dobu ustal až při našem odjezdu za nedělního odpoledne. Avšak psi musí být schopni pracovat za každého počasí - takže i v hlubokém mokrém sněhu.

Soustředění bylo zaměřeno především na lavinový výcvik - vyhledávání osob i předmětů ve sněhu, poslušnost v hlubokém sněhu i vyhledávání vzorků ve sněhu. V průběhu soboty jsme průběžně cvičili, sušili sebe i naše miláčky, topili a zase cvičili. Odpoledne se do našeho programu ještě vtěsnala členská schůze, na níž se řešili jako vždy problémy s myslivci, aneb co s nimi???, přijímali se noví členové a také se plánovaly akce na rok 2005. Po schůzi jsme se zase vrátili k výcviku. Každý si musel alespoň jednou projít rolí figuranta zavaleného lavinou. což znamená pracně zaházeného lopatou. Pohyb na louce v půl metru hlubokém sněhu nebyl jednoduchý ani pro nás, ani pro psy, ale co teprve ten zavalený chudák??

Na noc zůstali samozřejmě jen ti nejstatečnější z nejstatečnějších. Někteří už totiž odjeli před příchodem večera. Jenže ti přišli o nejzajímavější část výcviku - noční vyhledání v lese, kde je vidět pouze psí světýlko a jeho svítící oči, pokud se tedy podívá proti naší baterce umístěné na čele. Člověk ani pes se nesmí bát, aby splnili svůj úkol a našli figuranta.

Přes noc jsme uschli, abychom se zase ráno mohli vrhnout na lavinový výcvik. K vyhledávání osob a předmětů se ještě přidalo následování psa stopy lyží. Během nedělního dopoledne postupně přestávalo pršet, avšak my jsme museli začít likvidovat "pořádek" na našich chatách. Tedy alespoň na té naší, abych nekřivdila ostatním. Avšak my jsme měli náš pořádek již dopředu naplánovaný, aby mohl všem pomoci, tedy spíše ztížit, nácvik vyhledání vzorku mrtvého pachu. V chatě o jedné hlavní místnosti a dvou dalších měli psi najít 3 vzorky, což nebylo vzhledem k prostředí, které bylo předcházejících 24 hodin obýváno 4 nezletilými, jednoduché.

V neděli odpoledne jsme se rozjeli domů obohaceni o nové zkušenosti a zážitky.

Michaela Roženská