Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zimní víkendové soustředění na Čeřínku 31.1.-1.2.

...

Obrazek

 

Už tři roky po sobě se koná zimní soustředění naší brigády na Čeřínku v chatách Moravských kováren. Loňské bylo zcela bez sněhu, ale tentokrát nám to příroda vynahradila – leželo tam asi 40 – 50 cm čerstvého prašanu, který teprve v neděli začal tát a sléhat se.

ObrazekV sobotu ráno jsme se s důvěrou vrhli na neporušenou louku před chatami, kde jsme se zabořili místy do pasu, místy jen nad kolena. Psi ve sněhu museli skákat a menší se kamsi ztráceli. Přesto se nám povedlo terén prochodit a mohli jsme schovat prvního figuranta. Tentokrát bylo opravdu nemožné odhadnout polohu figuranta vizuálně, takže psi hledali jako v opravdové lavině. Pokročilejší dvojice zkoušely vše naostro jako na lavinových zkouškách, tedy vyhledávali figuranta a zároveň předměty zahrabané ve sněhu. Figuranta našli a označili všichni psi, s vyhledáním předmětu měli někteří potíže – sníh byl opravdu hluboký a psi se v něm brzy unavili. Začátečníci cvičili totéž, ale postupně. Nejprve hledali předměty jen odhozené do sněhu, pak mírně zabořené a nakonec i figuranta.

Odpolední výcvik začal hromadnou poslušností s důrazem na socializační prvky.Obrazek Záchranářští psi musí být snášenlivý nejen k lidem, ale i k sobě navzájem. Poté jsme se zase rozdělili na začátečníky a pokročilé a cvičili individuálně poslušnost podle jednotlivých stupňů zkoušek.

Večer, po 21.hodině, bylo připraveno neohlášené cvičení v terénním vyhledání v lese. Jeden figurant se ukryl asi 100 m od chat v hustém mlází a ostatní členové brigády museli zorganizovat pátrání a záchrannou výpravu. Aby se zapojili všichni psi, probíhalo hledání nejprve v rojnici na vodítkách a teprve pak začali les prohledávat zkušenější psi na volno. V závějích místy přes metr hlubokých byla celá akce dramatická jako skutečný zásah.

 

ObrazekV neděli ráno ti, kteří měli sebou běžky, se vydali na krátkou túru se psy a trénovali chůzi psa ve stopě lyží. Ostatní se vypravili do lesa cvičit terénní vyhledávání. Dojít kamkoliv třeba jen 20 m bylo v hlubokém sněhu hrozně namáhavé. O to zajímavější byla práce psů, kteří se vrhali do závějí a snažili se dostat k figurantovi za každou cenu. Výcvik pokračoval opět poslušností lavinových zkoušek a individuálním nácvikem vyhledání ztracených předmětů ve sněhu.

Soustředění se zúčastnilo celkem 17 členů brigády a všichni odjížděli spokojení s aktivně stráveným víkendem a s pokroky, kterých se svými psy dosáhli.

 

Obrazek