Jdi na obsah Jdi na menu
 


Memoriál Pavly Dařílkové


Obrazek2. až 4. dubna jsme se ve složení: Michael Mařík a Archie, Helena Karásková a Čad, Alena Bartoňová a Nessie, zúčastnili závodu družstev začátečníků v Pardubicích. Podmínkou účasti bylo složení základních zkoušek ZZZ nebo RH-E. Psovodi a jejich psi zde museli absolvovat trasu, kde na ně na jednotlivých stanovištích čekaly různé úkoly.

Když jsme v pátek navečer přijeli na místo konání, dozvěděli jsme se, že budeme soupeřit s dalšími šesti družstvy, z nichž někteří byli už více pokročilí. Dostali jsme mapy, podle nichž půjdeme po trase údajně 8 km dlouhé. Losovala se čísla, samozřejmě jsme si vytáhli jedničku. Počasí nám přálo, a tak jsme v noci spali ve stanu.
Obrazek
V sobotu v sedm hodin jsme nastoupili na první stanoviště na cvičišti – poslušnost. Na druhém stanovišti pak vyhledávala šeltie Nessie mrtvé pachy. Protože takovýto způsob ( vzorky byly jen slabě zahrnuty listím ), je v Čechách poněkud nový, moc pejsků to nesplnilo. My jsme měli štěstí a jeden vzorek našli. Třetí pak následovala první pomoc, kde jsme se příliš nevyznamenali. Součástí závodu bylo také projít podle mapy Pardubicemi, trochu jsme se zamotali. V lese retriever Čad skvěle označil osobu schovanou za stromem. Na čtvrtém stanovišti psi hledali v sutinách. Pak přišla atypická poslušnost ( různé překážky, drátěnky, sudy ) + slaňování psa; vyhledávání batohu v lese a dlouhý pochod podél řeky Labe. Naše „jednička“ přišla vhod, protože počasí se opravdu povedlo. Po 10 km horké cesty psi museli znovu hledat v sutinách. I přesto, že někteří byli náročností trasy vyčerpáni, našli jsme všechny tři osoby. Původních 8 km cesty se změnilo na 13, pro psy však nebyla vyčerpávající trasa, ale množství úkolů, které se po nich chtělo. Během odpoledne se na vývěsní tabuli objevily průběžné výsledky a všichni počítali, jestli nejsou poslední.

V sedm hodin večer jsme si vyslechli přednášku Kláry Kmoníčkové o mrtvých pachách, jak se cvičí v Americe a co všechno musí jejich psi umět. Následovalo noční vyhledávání. Dostali jsme zprávu, že se na určitých místech chtějí zabít tři satanisti. Museli jsme je do 20 min najít. Plán trasy vypadal dost složitě, šlo ale spíš o to, projít trasu co nejrychleji, na konci stáli lidé, kteří nám už řekli, kde asi satanisti jsou. Objevili jsme všechny ( někoho psi, někoho psovodi ).

V neděli proběhlo vyhlášení výsledků za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje. Skončili jsme na krásném čtvrtém místě. Celý závod se nám líbil, děkujeme organizátorům, že jsme si mohli zazávodit. Získali jsme spoustu nových zkušeností. Psi se dobře procvičili v novém prostředí a my víme, co se musíme ještě učit.

ObrazekObrazek