Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Zimní“ tábor na Spáleništi


Letos v únoru se ZBK Vysočina již tradičně vypravila na týden na svazovou základnu Spáleniště, která se nachází v malebné šumavské krajině, v blízkosti přehrady Lipno. Na tábor jsme měli naplánované hned dvoje lavinové zkoušky, ZLP1 i 2, a na konci týdne se měla konat i celostátní akce Lavinový pohár. Poctivě jsme cvičili celou zimu, předměty zahrabávali do suchého listí a doufali, že nás Šumava překvapí a vykompenzuje nám letošní teplou zimu. Jak se tábor blížil, bylo čím dál jasnější, že se tak nestane, že na Spálku zázračně nenasněží. Tak byly všechny lavinové akce zrušeny a my přijeli na jarní tábor s pěkným slunečným počasím. Nebylo možné cvičit laviny a zároveň ani chodit na běžky či bruslit, zaměřili jsme se tedy na výcvik v sutině a ploše, také bylo možno chodit na stopy a cvičit na vstupní zkoušky.
     Jako vždy jsme se rozdělili na dvě výcviková družstva. Družstvo A se zaměřovalo převážně na výcvik v sutině, byli zde psovodi chystající se v letošním roce nastoupit na sutinové zkoušky. Místní sutinový trenažér je Jihočeskou brigádou každým rokem měněn a vylepšován, což se také stalo od naší předchozí návštěvy, a tak jsme mohli plně využívat skruže s víky, uzavíratelné bedny, místnosti plné pet lahví, navršené palety a pneumatiky, maringotky a výškové úkryty, z nichž některé jsou pro psy dostupné po úzkých prknech.
     Družstvo 1 cvičilo v ploše i v sutině a zaměřilo se hlavně na vytrvalost psa, prohledání čistého terénu a ovladatelnost při vyhledávání.
     Cvičili jsme i vzorky mrtvého pachu, většina psů se s nimi teprve seznamovala.

   Vyvrcholením celého tábora bylo přezkoušení jednoho speciálu zkoušek, na které se psovod se psem chystá. Přezkoušení bylo vedeno stejně jako „ostré“ zkoušky, psovod musel nastoupit s helmou a batohem a dorozumívat se vysílačkou, nevěděl, kolik osob hledá. Někteří psovodi byli touto situací poněkud zaskočení a nervózní byli jako při opravdových zkouškách, což se odrazilo i na výkonu a chování psa. Především v terénu jsme si vyzkoušeli nutnost ovladatelnosti psa a zrádnost větru. U sutinových jedniček byli psi většinou rychlí a figuranty měli nalezené maximálně do pěti minut, takže máme relativně dost psů, kteří mají velkou šanci tuto zkoušku v letošním roce složit. Několik psů se bude pokoušet i o druhý stupeň.
     Tábor jsme si náležitě užili, v „odpočinkový“ den byl výlet na Svatý Tomáš se zříceninou Vítkův kámen, psovodi si zahráli společenské hry, odvážní vyjeli i na lyže na rakouský Sternstein a hlavně, psi odjížděli spokojení, vyřádění a snad i trochu chytřejší.
 

psi-zed2.jpg