Jdi na obsah Jdi na menu
 


Máme první atestovanou dvojici

11. 6. 2018

Hanka Habrová s Akimem složili státní atest pro vyhledávání osob v plochách.

 

 Konečně má naše dlouholeté snažení o výcvik psů použitelných v praxi první konkrétní výsledek.

Několik našich psovodů má splněné podmínky pro účast v těchto tzv. hasičských  atestech, které jediné opravňují v ČR oficiální použití psa při hledání ztracené osoby.

V minulých letech byly naše pokusy o splnění atestů bohužel neúspěšné. Na vině nebyla snad nedostatečná zkušenosti nebo vycvičenost, ale pokaždé chyběl malý kousek kynologického štěstí.

 Hanka s Akimem se také atestů účastnili už několikrát, dosud neúspěšně.

Až letos na jaře, kdy byly plošné atesty navíc v příznivé blízkosti – v Třešti na Pouštích, se jim zadařilo, našli všechny ukryté osoby v denním i nočním speciálu a získali tím oprávnění být povoláni do skutečných zásahů.

Akim je belgický ovčák malinois, spolehlivý a vytrvalý, se zkušenostmi s vyhledáváním osob i lidského pachu. Má složené zkoušky druhého stupně v sutinách, plochách i na vodě. Letos mu bylo 7 let a podle paničky už velké sportovní výkony nebudou hledat, ale o to netrpělivěji budou čekat na povolání do zásahu.

Vycvičit psa do praxe není zásluhou jen jeho psovoda, ale celého kolektivu, takže ZBK Vysočina, neblahopřeje  Hance a Akimovi, ale sama sobě, všem našim členům.

 

Těšíme se, že i dalším našim psovodům se podaři atesty splnit.

 Cesta k nim už je probojovaná.