Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 10. 2022

Rescue camp

V sobotu 15. října měla Záchranná brigáda kynologů Vysočiny možnost ukázat svou činnost na Rescue campu v Lukách nad Jihlavou, který organizuje Krajské sdružení hasičů kraje Vysočina. 

Rescue camp je camp určený pro dorostence a dorostenky, kteří chtějí nastoupit do výjezdových jednotek sborů dobrovolných hasičů. Na něm si zkouší veškerou činnost, kterou při výjezdech uplatní nebo se s ní mohou setkat. I SZBK je součástí integrovaného záchranného systému a rádi jsme přispěli ukázkou naší činnosti.

Nejdříve jsme seznámili účastníky se základním vybavením psovoda - od obojků k moderní GPSce. Následovala krátká poslušnost a ukázka slaňování. 
Mladí budoucí hasiči si nejdříve vyzkoušeli přímé označení, aby věděli do čeho jdou a jak se psi při nálezu chovají. Hlavním bodem našeho programu bylo samotné vyhledávání. Simulovali jsme i opravdovou událost. Naši namaskovaní členové hráli sebevraha a babičku s alzheimerovou chorobou a další zraněné si zahráli sami dorostenci. Zbylí budoucí hasiči utvořili záchrannou skupinu a museli po nálezu osoby psem tyto zraněné ošetřit, vyprostit a transportovat k místu, kde čekala zdravotnická záchranná služba. Figuranti, psi, psovodi a další účastníci byli naprosto úžasní. Akci jsme si velmi užili a věříme, že i všichni na Rescue campu.
 
Autor textu: Kristýna Berková