Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2015

14. 1. 2016

Výcvikový rok 2015 v ZBK Vysočina

V tomhle roce jsme měli 10 aktivních členů z celkových 16 a dva aktivní čekatele. A těchto 12 psovodů za rok 2015 složilo 28 zkoušek. Počítáme zde jen zkoušky složené poprvé – ne opakovaně ve stejném stupni. Takový výcvikový úspěch naše brigáda asi nezažila. Samozřejmě většina složených zkoušek je vstupních a nižších.

Máme tedy 6 složených vstupních zkoušek – ZZZ a RHE, 18 zkoušek prvního stupně a 4 zkoušky druhého stupně.

Nejvíce zkoušek v tomto roce splnila Hanka s Akimem. Složili totiž všechny zkoušky prvního stupně v národním zkušebním řádu. Patří jim pomyslné vítězství a velká gratulace, dokázali, že belgický ovčák dnes patří právem ke špičce pracovních plemen a jeho užití je v rámci záchranářské přípravy naprosto všestranné.  

Několik psovodů si v tomto roce připsalo tři zkoušky. Byli to Ilona, Radek, Alenka a Irena. Z nich bychom měli nejvíce ocenit Radka, který kromě složených ZLP1,ZTV1 a ZTV2 nastoupil na ZVP1 a o její složení ho připravila jen smůla, ale především absolvoval atesty MV. Bohužel tam mu také štěstí nepřálo, ovšem on i jeho Any prokázali, že na to mají a jsou naší nadějí do budoucna. Doufejme, že jejich příkladu v příštím roce budou následovat další psovodi, kteří mají kvalifikaci na atesty splněnou.

Po dvou zkouškách složili Jindra, Olda, Maruška, Lukáš a Martin a jednu zkoušku udělali Anička a Vašek.

Několik našich členů v roce 2015 vyjelo i na celostátní svazové závody. Těm také patří velké poděkování za reprezentaci a samozřejmě gratulace k umístění. Jindra byl druhý v kategorii ZTV2 na ČP ZTV, Ilona byla třetí na Poháru výcvikářů v kategorii ZTV1, dále nás reprezentovali Radek a Lukáš na Poháru výcvikářů, Ilona a Radek na ČP ZTV a Jindra na ČP ZZP.

Pro brigádu byl tento rok náročný. Odešlo několik členů, někteří z důvodů výcvikových, jiní z osobních. Smysl naší činnosti je ale daný – je to výcvik záchranářských psů. Pokud můžeme jeho naplnění nějak zhodnotit, tak jedině výcvikovými výsledky a počtem složených zkoušek.

 A podle toho soudím, že jdeme správným směrem. 

akim--hanka-na-clunu.jpg