Jdi na obsah Jdi na menu
 


27. 10. 2021

Terénní pohár 2021 na Obalovně

V sobotu 23. října 2021 pořádala ZBK Vysočina svazovou akci nazvanou Terénní pohár. Jedná se o závod v kategorii ZTV1 (zkouška terénního vyhledávání), kdy psovod se psem musí ve dvou plochách nalézt celkově tři živé osoby, z nichž jedna je ve výšce na stromě.

Vyhledávalo se v lese, kde psovod mohl postupovat pouze po ose postupu, která vedla středem terénu a pes musel prohledávat obě strany od osy. Součástí závodu je také dovednost, kdy pes zdolává 10 překážek. Závodu se celkem zúčastnilo 11 psovodů, z nichž šest bylo z naší brigády. Téměř všichni ostatní členové a čekatelé ZBKV se s ochotou zapojili do organizace, ať už jako vedoucí terénů, figuranti nebo podpora ze zázemí.

Obě rozhodčí spravedlivě posoudily práci všech psů. Pokud pes nějakou osobu nenalezl, tak většinou z důvodu, že se jednalo o mladé psy, kteří ještě nemají mnoho zkušeností s osobou ve výšce, nebo proto, že se jim nepovedlo navětřit osobu ležící na vzdáleném konci terénu, a tudíž k ní pes nedošel. Zdárně byly všechny tři osoby nalezeny šesti psy.

Na stupních vítězů se umístili hned dva členové ZBKV – a to na prvním místě naše výcvikářka Hanka Habrová s belgickým ovčákem Terrym, na druhém místě pak Pavel Běhan s beaceronkou Any. Nejen že oba psi ukázali, že umí vyhledávat rychle a s chutí a zároveň jsou ovladatelní, ale body získali také jejich psovodi za svůj profesionální přístup. Na třetím místě se pak zaslouženě umístila Nikola Maršnerová z Jihočeské ZBK s border kolií Orion Ferenčík. Čekatel ZBKV Tomáš Chalupa s fenkou Jamaikou se umístil jako pátý a vysloužil si splněnou zkoušku. Denis Šumpela se Samanthou se umístil na šestém místě, Míla Chrpová s Quidem na sedmém a Honza Poledňák s Bedřichem na osmém.

Za pozornost stojí také výkony v dovednosti, kde Terry, Any, ale i šikovný „toy labrador“ Bedřich překonali hranici 90 bodů, ale pomyslným vítězem v této kategorii byla fenka Samantha, která ztratila pouze dva body za nepřesný přechod vysokého žebříku a získala tak neuvěřitelných 98 bodů.

Mnohokrát děkujeme všem závodníkům, organizátorům, pomocníkům, sponzorům a rozhodčím za tento vydařený a přátelský závod!

 

img-7026.jpg

img_7046.jpg

img-7010.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Terénní pohár 2021